Menu

Kalendari i fshehur për 900 vjet

Zbulohet kalendari i fshehur për 900 vjet.

kalendari

Në grumbullin e petroglifeve të gdhendura në shkëmbinjtë e kuq në Arizona, mund të jetë e vështirë të deshifroj rëndësinë e njërit nga karakteret në të ardhmen, por kur dielli ulet pikërisht në vendin e duhur, secili ka historinë e vet.

Arkeologët thonë se pllaka e gjetur në Luginën Verde të Arizonës mund të ketë shërbyer si një kalendar ose orë me qindra vjet më parë, duke shënuar sezonet kaluese dhe fillimin e periudhave të rëndësishme bujqësore nga pozita e diellit.

Rreth 1,000 petroglife janë gdhendur në shkëmb para 900 vjetësh nga populli i Sinagua jugore, sipas Arizona Daily Sun.

Petroglifet shënojnë ekuinokset, solsticet dhe data tjera të rëndësishme gjatë vitit.

Kalendari antik kishte mbetur i pavërejtur për shekuj me radhë, sipas BBC.

Populli Sinagua ka jetuar ndërmjet shekujve shtatë dhe 15 dhe është marrë me kultura bujqësore.

 

Hopi që është pasardhës i Sinagua, thotë se imazhet e paraqitura në kalendar janë në pajtim me traditat me të cilat ata jetojnë sot.

Sinagua ishte popull që kishte jetuar në Arizonën qendrore për qindra vite më herët.

Sipas BBC-së, ata kanë popullzuar rajonin në periudhën ndërmjet shekujve 7 dhe 15. Ata merreshin me rritjen e misrit, pambukut, fasuleve.

Sinagua u largua nga rajoni në rrethana misterioze në shekullin 15. Ata mund të jenë përleshur me popullin Yavapai që kishte arritur në rajon atë kohë.kp

Artikuj Te Ndryshem

Fjala Jote

Dergo Pergjigjen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*