Menu

Ja nga se krijohen gurët në tëmth

Formimi i gurëve në tëmth shkaktohet zakonisht nga një tepricë e madhe e kolesterolit në lëngun e tëmthit.

temthi

Formimi i gurëve në gji shkaktohet zakonisht nga një surprizë e madhe e kolesterolit në lëngun e ajmit.

Kur njeriu, p.sh., gjatë natës nuk ushqehet, lëngu (vreri) qëndron në qetësi në të gjithë. Pastaj kolesteroli kristalizohet dhe pastaj formon gurë të ngjashme me gurët e vegjël.

Obeziteti dhe diabeti apo mungesa e aktivitetit sportiv, e shtojnë këtë mundësi. Nga pikëpamja anatomike, fshikëza e dhëmbëve është një organ me gjatësi prej rreth 10 cm i gjatë dhe përmban rreth 50 ml vrer në një ngjyrë të gjelbër. Nga jashtë ajo mbulohet nga një membranë e hollë, e vendosur poshtë liverit dhe që quhet peritoneum, transmeton Telegrafi.

Përgjithisht njohuren 3 lloje gurësh: kolesterinikë (që përbëhet nga cholesterol); pigmentare (që përbëhet nga polimeret e bilirubinës) dhe gurët e përzier, që janë ata zakonshëm. Sigurisht, shkak është se me kalimin e moshës, rritet përqindja e kolesterolit në gjak. Jeta bëhet më sedentare, pra më me pak lëvizje.

Kur duhet operuar

Shumica e gurëve të mufti, shpesh të një dimensioni të vogël, nuk japin asnjë shenjë apo simptomë. Pra, është e panevojshme të hiqni. Por kur ata sjellin dhimbje, duhet menduar për heqjen e tyre. Në fakt, këto dhimbje shpesh pasohen me komplikacione të rënda.

Gurët bllokojnë ose shtrihen në kanal, duke sjellë kështu një kolik hepatike (dhimbje e fortë e livergjisë, kur guri bllokon daljen e mushkërive, zakonisht pas një ushqim tepër të gjelbër), një kolecistit të fortë (si pasojë e infeksionit të pareteve të fshikëzës së muskujve), angiokolit (me ethe gjer në 39 ° -40 ° që mund të çojnë dhe në septicemi, infeksion i përgjithshëm në gjak), ose një pankreatit (inflamacion i pankreasit).

Trajtimi

Trajtimi me ilaçe rekomandohet pacientëve në fazën kur akoma nuk është menduar për operacion, veçanërisht tek të moshuarit. Por, megjithatë, gjysma e pacientëve të trajtuar kështu kanë pasur përsëritje të gurëve, madje dhe komplikime. Për këtë arsye, në shumicën e rasteve kirurgjia është mjeti më i mirë për t’u shëruar.

Por ka raste që në disa pacientë përdoren dhe rrezet laser. Kjo ka të bëjë me heqjen e tërë bishtit të dhëmbëve dhe jo vetëm të gurë. Një kirurg bën 4 copë për të lejuar kalimin e mikroinstrumenteve. Ndërhyrja fillon me një fryrje të barkut me gaz, që të ngrihet barkut pareti, në mënyrë që instrumentet brenda të punojnë pa vështirësi. Pas operacionit gazi thithet dhe hiqet nga barku. Me laparoskopi ose me hapje klasike, anestezia eshte gjithmone e pergjithshme.

Vreri dhe yndyrat në zorrë

Një javë pas operacionit, pacienti fillon një aktivitet normal. Një ushqim regjim është i nevojshëm në këto raste. Në gjysmën e rasteve, operacioni pasohet me një lloj diarreje. Përsëritja e krijimit të gurëve mund të ndodhë në 1 në 100 raste. Vreri është një lëng që fabrikohet nga liverja. Përmes tij eliminohet substanca toksike si kolesteroli, etj. Vreri luan rol te rendesishem ne tretjen e yndyrave ne zorrë. Fshikëza e mufthit është një qeskë e vogël në rrugën që pikon vreri mes liverrit dhe zorrës. Ajo depoziton vrerin gjatë kohës së qetësisë dhe çliron atë gjatë ushqimeve.

Çfarë e shton rrezikun e gurëve në të majtë

Është shumë e drejtë të dihet qëndrimi në lidhje me disa lloje ushqimesh, pasi nga përdorimi i gomave mund të provokohet një krizë. Kështu duhen mënjanuar vezët, mishi i derrit dhe ai i qengjit, pastërmanët, mishi i shpendëve, kafeja, agrumet, alkooli dhe frutat e thata si kikirikët, Bajramet, arrat.

Rekomandohen ushqimet organike si zarzavate freskët, sidomos lëngu i gomave dhe sidomos, kastraveci dhe rrepë e kuqe. Më shumë rëndësi do të ishte edhe konsumimi i sasive të mëdha të lëngjeve, qoftë thjesht ujë, por që duhet të jenë 2-3 litra në ditë.

Ushqime të tjera të nevojshme janë hudhra dhe vaji i hudhrës, arra e kokosit, lëngu i rrushit, mollët, kajsitë, manat, manaferrat, boronica, kumbulla, dardha, pjepri.

Ekzaminimi dhe trajtimi i gurëve në të tretët

Gurët e mençur zbulohen me ekzaminime të tilla si ultrasonografia dhe skaneri.

Mjekimet për shkrirjen e gurëve nuk janë shumë të efektshme, por ato mund të jenë të nevojshme për persona që nuk mund të përballojnë kirurgjinë ndërhyrjen.

Për të parandaluar formimin e gurëve në vend është e rëndësishme të ruhet një peshë trupore normale, të zbatohet një ushqim të rregulluar dhe të bëhen rregullisht ushtrime fizike. Gjithashtu, është e nevojshme të tregohet kujdes, që të mos humbasësh ose të shtosh shpejt në peshë.

Shumica e gurëve nuk shkaktojnë probleme, vetëm 1-2% e tyre janë të aftë të zhvillojnë sëmundje. Megjithatë, gurët e njëmthit mund të bëhen shkak i një gjendjeje të tillë që njihet si pankreasit.

Gurët në gji nuk janë të trashëgueshëm

Për të gjithë specialistët e shëndetësisë, gurët në gji janë një problem jo shumë i rëndë. Sipas gomave, kjo sëmundje nuk rrezikon jetën e njerëzve dhe mbi të gjitha nuk është e trashëgueshme.

Kujdes duhet të tregohet në mënyrë të veçantë me përdorimin e ushqimeve, që kanë sa më pak kripë, përdorimin e sa më shumë litra ujë si dhe evitimi i gjërave të ftohtë, transmeton Telegrafi.

Për të sëmurët që vuajnë nga gurët në gji, mjekët popullorë rekomandojnë pirjen e 2 deri 3 gota në ditë çaj orgjoni. Mjekët këshillojnë që një gotë të pihet herët në mëngjes, kur nuk ka ngrënë ende mëngjes, pasi jep një efekt të jashtëzakonshëm në shkrirjen e gurë. Gjithashtu, rigoni është mjaft i mirë edhe për parandalimin e sëmundjeve të livergjisë.

Simptomat e shfaqjes së gurëve në të majtë

Tëmthi jep dhimbje zakonisht në hipokondrinë e djathtë, poshtë brinjëve. Ndonjëherë, sipas specialistëve kur irritohet pjesa e diafragma që ka kontakt me mua, dhimbja ndjehet edhe në shpatullën e drejtë.

Dhimbja e pankreasit dhe dhimbja e majtë mund të lidhen me njëri-tjetrin, zakonisht nga ngërçja e ndonjë guri. Guri në gji mund të japë dhimbje (ose mund të shfaqë mbindjesit) në segmentin midis brinjës së VII dhe IX që nga stërnumi deri në kurrizore shtyllën.

Inflamacioni i imët rrezatohet në shpatullën e djathtë dhe membrana mbështjellëse e dhimbjes nga nerva diafragmatik ose frenik i drejt duke bërë që dhimbja të përqendrohet në shpatullën e djathtë dhe sidomos në anën e djathtë të diafragma.

Artikuj Te Ndryshem

Fjala Jote

Dergo Pergjigjen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*