Menu

Hulumtimi britanik: Pesticidet rrisin rrezikun e Parkinsonit deri në 250%

Pesticidet rrisin rrezikun e Parkinsonit deri në 250% duke ndërprerë nivelet e energjisë në qeliza në të njëjtën mënyrë si sëmundja.

parkinson3

Pesticidet rrisin rrezikun e Parkinsonit deri në 250% duke ndërprerë nivelet e energjisë në qeliza në të njëjtën mënyrë si sëmundja.

Studimet e mëparshme kanë treguar një rrezik në rritje të Parkinsonit midis fermerëve dhe të tjerëve të ekspozuar ndaj dy pesticideve që përdoren zakonisht në bujqësi, parakvat dhe maneb.

Hulumtimet e reja tregojnë se si ekspozimi i ulët i nivelit të pesticideve mund të pengojë qelizat në një mënyrë që imiton efektet e mutacioneve të njohura që shkaktojnë sëmundjen e Parkinsonit.

“Njerëzit e ekspozuar ndaj këtyre kimikateve janë në një rreth 250 për qind më të lartë të rrezikut të zhvillimit të sëmundjes së Parkinsonit se pjesa tjetër e popullsisë”, tha Scott Ryan, një profesor në Departamentin e Biologjisë molekulare dhe celulare në Universitetin e Guelph në Kanada.

“Ne donim të hetojmë se çfarë po ndodh në këtë popullsi të prekshme që rezulton në disa njerëz që po zhvillojnë sëmundjen”, tha profesor Ryan.

Parkinson ndikon më shumë se një milion njerëz në Amerikën e Veriut dhe rreth 145,000 njerëz në Britani të Madhe.

Artikuj Te Ndryshem

Fjala Jote

Dergo Pergjigjen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*