Menu

Gjuha është pushtet

Më e fortë se 1 mijë ushtri! Ja pse gjuha është pushtet.

gjuha

Pas 50 vjetësh do të mbijetojnë vetëm 3000 gjuhë të botës

 Kur e pyetën Kancelarin Otto von Bismarck se cila ishte ngjarja më domethënëse e historisë së vonshme, ai u përgjigj në mënyrë enigmatike: “Amerika e Veriut flet anglisht”. Mesazhi, nga mendja më fine e diplomacisë europiane, ishte i qartë: gjuha është pushtet

Fjalët e përbashkëta krijojnë lidhje dhe afinitete midis popujve. Më shumë sesa afërsia gjeografike. Më shumë sesa ushtritë. Gjykimi i Bismarck-ut – i cili i përket vitit 1898 – e zbuloi saktësinë e tij vetëm pak vite më vonë, me hyrjen e Shteteve të Bashkuara në Luftën e Parë Botërore: përkrah Britanisë së Madhe dhe kundër Gjermanisë e Austro – Hungarisë, perandori të bashkuara nga gjuha e përbashkët…

Kur e pyetën Kancelarin Otto von Bismarck se cila ishte ngjarja më domethënëse e historisë së vonshme, ai u përgjigj enigmatikisht: “Amerika e Veriut flet anglisht”. Mesazhi, nga mendja më fine e diplomacisë europiane, ishte i qartë: gjuha është pushtet. Fjalët e përbashkëta krijojnë lidhje dhe afinitete midis popujve. Më shumë sesa afërsia gjeografike. Më shumë sesa ushtritë. Gjykimi i Bismarck-ut – i cili i përket vitit 1898 – e zbuloi saktësinë e tij vetëm pak vite më vonë, me hyrjen e Shteteve të Bashkuara në Luftën e Parë Botërore: përkrah Britanisë së Madhe dhe kundër Gjermanisë e Austro – Hungarisë, perandori të bashkuara nga gjuha e përbashkët gjermanishte. Kancelari i Hekurt e kish parë ndërthurjen, por nuk ia kish kapur të gjitha degëzimet: disa prej nyjeve midis gjuhës e njerëzve dhe historia e tyre janë akoma për t’u zgjidhur.

Raporti i thellë midis një qytetërimi dhe gjuhës së tij ishte i njohur që në lashtësi

Por gjuha, në fillimet e qytetërimit njerëzor, ishte edhe një tentativë për të rregulluar kaosin e botës: t’i emërtoje gjërat nënkuptonte t’i posedoje ato, të bëje të ekzistonin. Një vepër magjie, ushtrimi i parë i filozofisë realiste. Tek Zanafilla …

http://www.bota.al/2017/08/gjuha-me-e-forte-se-1-mije-ushtri/

Artikuj Te Ndryshem

Fjala Jote

Dergo Pergjigjen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*